Abraham Schuurke


Abraham Schuurke

De Zwerver en zijn orgelliefde

Op zijn visitekaartje staat hij al afgebeeld: een prachtig kleinorgel van het type waar zijn hart naar uit gaat. Maar een écht exemplaar moet er nog komen. Het karretje om het orgel op te zetten is er al. En binnen afzienbare tijd gaat de droomwens van Abraham Schuurke uit Zuidlaren in vervulling: eindelijk zijn eigen orgel!

Waar komt die passie voor het kleinorgel vandaan, vragen we Abraham. “Ik speel al instrument vanaf mijn achtste”, vertelt hij. “Jarenlang trombone en daarna S-bas. Maar door een schildklieraandoening moest ik daar een jaar of zes geleden mee stoppen. Naast mijn werk als depothouder voor NDC, drijf ik samen met mijn vrouw al jaren een handel in tweedehands boeken. En het was op een markt waar we stonden dat ik in gesprek kwam met een oude baas die daar met zijn orgel stond te draaien.”

Van het één kwam het ander en binnen de kortste keren was Abraham lid van een vereniging van nostalgische orgels en stond hij met leenorgels op markten te draaien. En -heel bijzonder- schreef hij muziek voor dit type orgel. “Dat heb ik mijzelf aangeleerd. De muziek staat op papieren rollen die voor dit soort kleinorgels een lengte heeft van ongeveer 45 meter. Op een dergelijk rol passen zo’n drie liedjes. Het eerste lied dat ik van bladmuziek omzette was: ‘Hey Jude’ van The Beatles. Vóór mij had nog nooit iemand dat gedaan voor een kleinorgel. Inmiddels heb ik ongeveer 160 rollen liggen met op elke rol dus 3 tot 4 liedjes. Ik kan eerst wel even vooruit…”

Maar dus nog geen eigen orgel. “Nog niet”, lacht hij. ” Maar ik heb er eentje in bestelling bij orgelbouwer C. Hendricks. Een type dat de ’31’er wordt genoemd en waarvan het binnenwerk grotendeels van Raffin is. Raffin is de Rolls Royce onder de kleinorgels. En waarom er op het karretje de naam ‘De Zwerver’ staat? Dat hebben mijn kinderen bedacht. Ik heb een actief leven achter de rug, dat mij overal heeft gebracht. Ik heb heel veel landen gezien, dus die naam ‘De Zwerver’ past wel een beetje bij me. Het zwerven is weliswaar gedaan, maar we zijn met de boeken nog altijd onderweg en de liefde voor het kleinorgel brengt ons ook op allerlei verrassende plekken!”


En voor wie Abraham eens wil zien en horen spelen: op zaterdag 16 juli speelt hij samen met nog zes andere kleine en drie grote orgels van 11.00 tot 16.00 uur in het centrum van Zuidlaren in het kader van de manifestatie ‘Oostermoer’.

 

Rubriek 'Geef me de vijf'

Dinie Weening

Marinus van der Ploeg

Jantje van der Veen

Danny Twijnstra


Jubilea

Bezorgster in Spannum al 12,5 jaar bezorgster

12,5 jaar bezorgjubileum in Drachten

Afscheid depothoudster mevrouw Stelling-Van Veen

Feest in Rinsumageest!

12,5-jarig jubileum in Aalden